Forsiden / Artikler / Nyttig / Antall konkurser på førkrisenivå

Antall konkurser på førkrisenivå

(13.10.2010) Antallet konkurser har moderert seg kraftig og misligholdet stiger ikke lenger. Dette bekrefter inntrykket vårt; at den norske økonomien er friskmeldt, sier administrerende direktør i Lindorff, Heidi Skaaret til Finansavisen onsdag 13. oktober.

Antall konkurser har falt til førkrisenivå. Spesielt selskaper eksponert mot innenlandsk etterspørsel gjør det bra, sier Lindorff i Finansavisen.

Lindorffs analysebyrå Lindorff Decision har gått gjennom over 110.000 norske aksjeselskaper og deres betalingsevne og -vilje. Fasiten viser at bare 751 bedrifter gikk konkurs i tredje kvartal, ned 30 prosent fra kvartalet før, og ned 15 prosent fra samme periode i fjor.
Man må faktisk helt tilbake til tredje kvartal i 2008, før finanskrisen for alvor veltet inn over Norge, for å finne færre konkurser. - Den innenlandske etterspørselen er god og rentene er lave. Vi er inne i en golden spot, mener Skaaret.

Bedre likviditet
- Det store flertallet av norske bedrifter er avhengige av innenlandsk etterspørsel. Her hjemme er folk flest fortsatt i jobb, samtidig som at rentene er lave. Tinger ser bedre ut enn det har gjort på en god stund, sier hun.
Konkursstatistikken er en pulsmåling av hvordan det går i den norske økonomien, mener Lindorff.
- Bedriftene har fått bedre likviditet, kommenterer Skaaret, noe som understrekes av at antallet betalingsanmerkninger har falt kraftig siden toppen i første halvår 2009. Antallet AS som har pådratt seg en ny anmerkning de siste månedene har sunket med 4 prosent fra forrige kvartal og er ned åtte prosent sammenliknet med samme periode i fjor.